top of page

“Изборът на ученика “за“ или “против“ ученическите униформи“

“Изборът на ученика “за“ или “против“ ученическите униформи“

Много от учениците днес се противопоставят на въвеждането на униформи в българските училища. Според някои, защото било старомодно, а според други, защото така на тези, които могат да се похвалят само с новите си дрeхи и обувки, им се отнема и тази възможност - да изпъкнат в групата на връстниците си. 

Аз обаче съм твърдо “за“ въвеждането на униформи във всички български училища. Защо да е старомодно, след като изборът за модел на униформите може да се реши от училищното настоятелство, родителите и учениците. Така и ние ще можем да дадем мнения и изкажем предложения по въпроса. 

Чрез избора на униформата и това как да изглеждаме, може да подчертае нашата индивидуалност. 

Освен това училището не е “моден подиум“, на който да прeдставяме новите си дрехи, обувки и аксесоари. Не дрехите са тези, които те правят по-висш и ценен, а самият ти – твоите качества и идеал. 

Наистина, понякога забравяме, че ходим на училище с една основна цел – да учим, да се образоваме и да се изградим като личности. 

Но нима сега, подражавайки на модата /момичетата, носейки обувки с петнадесет сантиметрови токчета, а момчетата, обличайки се с широки дънки и кърпи на главата, стараейки се да изглеждат като своите “кумири“ както едните, така и другите, не сме с униформи. Нима, когато отидеш на концерт /било то на хип-хоп, рок или поп-фолк/ не са облечени всички “почти“ еднакво, точно като с униформи.Защо на подобни места да съществуват униформи, а в училище – не?! 

Униформата е емблема на училището. Тя не е средство, което показва само, че си ученик, но и средство, което те кара да се чувстваш горд с името на своето училище, горд, че си едно цяло от българското общество, горд, че си жител на Република България. 

Недоволни от въвеждането на училищните униформи, винаги ще има. Но ако ние наистина искаме да бъдем като останалите европейски страни, все отнякъде трябва да започнем. 

Защо това начало не се постави с въвеждането на училищните униформи? 

АНТОАНЕТА АСЕНОВА, УЧЕНИЧКА ОТ XI В КЛАС, ТГ “В. АПРИЛОВ“

bottom of page